luni, 18 ianuarie 2010

Stapanii lumii

Printre toate teoriile ce privesc sfarsitul lumii si ce se vehiculeaza in ultima vreme, cum ca ar fi vorba despre un asteroid care ne va lovi, ca vom disparea intr-o gaura neagra, sau mai stiu eu ce, cea mai interesanta este cea in care se spune ca intr-un viitor destul de apropiat omul va fi stapanit de roboti. E un scenariu destul de plauzibil si infricosator - omul creeaza robotii, robotii devin mai inteligenti decat omul, omul devine sclavul robotilor.

Uitandu-ma insa la lumea din jur, observ ca scenariul asta nu este "destul de plauzibil", ci din contra, real. Daca omul a creeat ceva ce il stapaneste, nu este vorba de roboti, nicidecum. Este vorba de bani, desigur. Ceea ce omul a creeat ca un instrument care sa il ajute in cautarea fericirii, a devenit acum o piedica in gasirea ei. Banul este omniscient, atotputernic, considerat de unii sfant, de altii diabolic, si gata sa lege sau sa distruga orice omul incearca sa faca. Pentru bani se face orice, pentru ca banii pot face orice. Se spune ca banii nu aduc fericirea, dar se stie sigur ca lipsa banilor aduce tristetea. Banii iti dau sansa in viata, lipsa lor te priveaza de sanse, abundenta lor te plictiseste.

Si maine, fiecare dintre noi mergem cu treburile noastre, fie sa ne pregatim pentru a putea castiga bani in viitor, fie chiar sa ii castigam, intrebandu-ne care si cum va fi sfarsitul lumii.