joi, 3 martie 2016

Andrei Bazi - Lumea peste cap - comentariul autorului


Prima mea piesă EDM! Hm, cel puțin prima pe care am făcut-o publică. Cei (puțini rămași) care au dat acum 6 ani subscribe la contul meu de YouTube pe vremea când username-ul era "bazytherapper" (mi se părea un nickname smecher când aveam 10 ani și ascultam Paraziții toată ziua) probabil că se întreabă acum "ce dracu a pățit și ăsta frate?". Asta dacă nu m-au uitat deja de mult :)

Că tot am atins punctul ăsta și că tot nu mai citește nimeni blogul ăsta, aș vrea să spun că pentru mine genul muzical nu e atât de important. Sau poate că este, dar consider că a te limita la un singur gen muzical este o greșeală, pentru că pierzi esența procesului artistic. Ideea e să îi dai frâu liber imaginației și să te lași condus de ea, nu să o ții strâns să nu iasă din granițele nu știu cărui stil.

Trecând peste paragraful de mai sus care nu interesează pe nimeni, revenim la melodia de și mai sus care nu interesează pe nimeni :))

De fiecare dată încerc să fac muzică care să exprime un sentiment. Ceva ce am trăit, ce trăiesc alți oameni în jurul meu. Pare clișeu ce spun eu aici, o spun mulți. Dar dacă analizezi puțin muzica din ziua de azi, prea puține piese au un conținut concret. Prea multe piese folosesc textul doar ca să îți dea prilej de fredonat ceva, ca un zombie. În realitate cuvintele alea nu înseamnă nimic. Auzi vocea aia că spune ceva, îți rămâne linia melodică în cap și repeți și tu în duș, fără ca măcar să treci prin filtrul minții sensul cuvintelor. I got a point here și dacă nu m-aș fi hotărât să încep postarea asta târziu în noapte (mi-e somn), aș fi fost mai clar și aș fi detaliat mai mult. Dar ca o concluzie, eu încerc să fac opusul, să fac muzică și versuri cu un conținut, așa cum mă pricep.

Deși nu mă mai cheamă "bazytherapper" pe YouTube, eu de acolo vin. Am descoperit chemarea de a îmi exprima trăirile prin versuri pe muzică atunci când am început să ascult rap. Și pentru că în copilărie am ascultat ceva rap și am încercat să învăț de acolo, modul meu de a scrie versuri s-a format conform celui tipic melodiilor rap - cât mai multe cuvinte, alăturate descriptiv și ritmic pentru a forma un mesaj. Pe măsură ce am crescut, am gustat și din alte "mâncăruri de pește" și am început să apreciez ideea de a spune cât mai mult cu cât mai puține cuvinte. Văd că am chef de vorbă dar în același timp mi-e somn, trebuie să termin postarea asta mai repede.

Tocmai în ideea de a încerca să spun multe cu puține cuvinte, am scris piesa asta, Lumea peste cap. Și atunci când e vorba de dragoste, sunt atât de multe de spus...fiecare dintre noi o simte, în felul lui. E pretutindeni, în milioane de forme și e foarte ușor să vorbești despre una din formele ei dar foarte greu să le bagi pe toate într-o oală și să vorbești despre ele în general. Nu știu dacă are sens ce-am zis mai sus, oricum...sunt sigur că ai simțit cel puțin odată cum este să fii îndrăgostit. Acea beție care îți ia mințile și puterea de concentrare. Orice ai face, faci cu picioarele la 1 metru de sol - plutești. Te uiți în jur și vezi totul printr-o amorsă a chipului persoanei care te-a adus în starea asta. E peste tot. O găsești în tot ce faci. Ei bine, acela e momentul în care poți să o suni pe Whatsapp și să îi spui "Tu, uuu uu, uuu uu, mi-ai dat lumea peste cap".

Ce e cel mai interesant la dragoste, e că te lovește când te aștepți mai puțin. N-ai cum să o prezici. Ești la mâna ei. Așa cum spun și în versuri, poți avea mii de premise, dar în momentul în care apare dragostea, totul se schimbă și rămâi cu un singur scop - satisfacerea dorinței de iubire. Pentru asta respiri, pentru asta pui capul pe pernă seara. Bine, asta dacă ești un romantic. Dacă ești mai ciocănar de fel, poate că nu.

Sau poate că da, căci așa cum spun în versul doi, dragostea e ca un strop de culoare. Și colorăm fiecare, ne colorează și ea. Poți crede că tu ești imun, că ești "monocrom", dar într-o zi o să aflii că și pentru inima ta există o culoare potrivită.

Cam asta este piesa, cam ăsta este mesajul. Cum spuneam, am încercat să spun multe cu puține cuvinte. Dacă am reușit decideți voi. Muzical, am încercat să redau acea veselie, acea senzație de carusel pe care o ai atunci când ești îndrăgostit. Acea senzație de prospețime. Mie chiar îmi place ce a ieșit. Ție? Tu decizi!